اطلاعات مکانیکی مفید برای مهندسان
رایزر چیست؟
به لولهای که در راستای عمودی قرار بگیرد رایزر میگویند. در مهندسی لولهکشی piping رایزر لولهای است که ران عمودی داشته باشد و این مفهوم، مفهومی عمومی است که در رشتههای مختلف مهندسی کاربرد دارد. مثلا در صنایع نفت و گاز دریایی لوله عمودی که نفت را از چاه به سکو انتقال میدهد رایزر میگویند.
رایزر لولهکشی آب مصرفی در تامین آب ساختمان نقش بسزایی دارد یعنی انتخاب قطر رایزر باید با محاسبه دقیق انتخاب شود تا در زمان استفاده آب در ساختمان، افت فشار موجب کمبود آب نشود. متاسفانه بیشتر ساختمانهایی که دچار کمبود آب هستند بهعلت درست انتخاب نشدن قطر رایزر میباشد. بسیاری از همکاران متاسفانه به استناد اینکه آب ورودی ساختمان ( کنتور آب ) دارای قطر کم میباشد لوله رایزر ساختمان را نیز با همان قطر اجرا میکنند و این امر باعث افت شدید آب در ساختمان میشود.
رایزرهای فاضلاب ساختمان نیز باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا هدایت پساب باید به درستی صورت گیرد.
جانمایی تجهیزات آشپزخانه:
1.پکیج یا آبگرمکن با محفظه احتراق باز:
الف) در صورتیکه از پکیج دیواری با محفظه احتراق باز استفاده مینمایید بایستی بدانید این شعله دستگاه از اسیژن محیط استفاده میکند، بنابراین در صورت نصب در داخل فضای بسته محیط باید دریچه تامین اکسیژن داشته باشد.
ب) دستگاه نباید در معرض وزش باد به صورت مستقیم قرار بگیرد.
ج) دودکش این دستگاهها میبایست نسوز و با قطر داخلی 15 سانتیمتر بدون تغییر مسیر تا پشت بام امتداد یابد.
د) قرار دادن کلاهک Hدر انتهای لوله برای جلوگیری از ورود آب باران ضروری است.
2.پکیج یا آبگرمکن با محفظه احتراق بسته:
الف) این دستگاه اکسیژن مورد نیاز خود را از فضای بیرون و توسط یک دودکش دو جداره به قطر خارجی 10 سانتیمتر تامین مینماید در نصب اینگونه پکیجها میبایست توجه داشت طول معادل لوله دودکش نمیتواند از 3 تا 4 متر براساس استاندارد شرکت تولید کننده بیشتر باشد. بنابراین موارد استفاده از آن در ساختمانهای یک طبقه یا چند طبقهای که قرار است دودکش از دیوار جانبی خارج گردد میباشد.
3.اجاق گاز:
محل قرارگیری اجاق گاز میبایست شرایط زیر را داشته باشد:
الف) دور از پنجره به علت امکان آتشسوزی در پرده و یا خاموش شدن شعله با وزش باد
ب) تعبیه محل مناسب جهت قرارگیری هود و مسیر لولهکشی مربوطه
لولهکشی هود میبایست توسط لولههای مجزا برای هر واحد به پشتبام امتداد یابد. در مواردی که در نظر گرفتن محل رایزر برای این لولهها دشوار است با مشورت ناظر اداره گاز میتوان لولههای هود را در هر طبقه به فضای جانبی ساختمان منتقل نمود.
تذکر: باید توجه داشت که خروجی هود به هیچ وجه نباید به درز انقطاع ساختمان متصل گردد زیرا امکان گرفتگی دارد و همچنین مسیر ورود حشرات به داخل ساختمان خواهد شد.
4.سینک ظرفشویی:
الف) محل قرارگیری سینک در زیر نور پنجره توانایی قرار دادن کابینت و آبچکان بالای سینک را از بین میبرد و همچنین لولهکشی ونت مربوط به آن را با مشکل مواجه مینماید. از طرفی نور آفتاب در هنگام ظهر باعث آزار افراد هنگام شستوشوی ظروف خواهد شد.
ب) در صورت قرارگیری سینک بر روی دیوار جانبی ساختمان در ساختمانهای فلزی و وجود بادبند، باید توحه داشت مسیر لولههای فاضلاب و ونت بر روی دیوار مشکلساز نشود.
ج) در ساختمانهای بتنی نیز میبایست توجه داشت قرارگیری سینک بر روی پلهای بتنی موجب بالا آمدن کف تمام شده ساختمان به ارتفاع 5 تا 10 سانتیمتری میشود.
د) در صورت تمایل به اجرای سینک به صورت جزیرهای ( داخل اپن آشپزخانه )، سیستم لولهکشی ونت با مشکل مواجه میشود و باید با مهندس مکانیک ساختمان مشورت گردد.
5.کفشور:
در تعیین محل کفشور توجه به طریقه شیببندی کف آشپزخانه بسیار مهم است. در ساختمانهای بتنی میبایست به محل کفشور و محل قرارگیری لولهای قائم فاضلاب دقت داشت زیرا وجود پل بتنی بین آنها باعث پایینتر آمدن سقف کاذب طبقه زیرین خواهد شد.
6.لباسشویی و ظرفشویی:
در مشخص نمودن محل قرارگیری این لوازم موارد ذکر شده در خصوص محل قرارگیری سینک میبایست مورد توجه قرار گیرد.
7.یخچال:
در نظر گرفتن شیر آب برای یخچالهای ساید بای ساید بسیار حائز اهمیت بوده و در انتخاب محل مناسب یخچال توجه به طریقه باز شدن درهای یخچال و عدم تداخل با سایر تجهیزات اهمیت دارد.
شرکت فنی و مهندسی مارین سازه مفتخر است آمادگی خود را به منظور ارائه خدمات فنی و مهندسی ( طرح و اجرا ) در زمینههای مختلف مهندسی به شرح زیر در شهرهای تهران، کرج، هشتگرد، قزوین، سمنان، قم، قشم، کیش و سایر نقاط کشور اعلام نماید.
1. طراحی، تولید، نصب و راهاندازی انواع اسکلههای شناور بتنی در کاربریهای متنوع و چند منظوره
2. بهسازی لرزهای و مقاومساز انواع سازهها و ساختمانها ( طرح و اجرا )
3. طراحی و اجرای کلیه نقشههای معماری و سازه
4. طراحی و اجرای سازههای خاص