مقاومسازی
مقاومسازی سازهها بهخصوص ساختمانهای قدیمی از جمله مواردی است که اینروزها مورد توجه قرار گرفته است، از جمله این مکانها میتوان به مدارس، بیمارستانها و ساختمانهای مسکونی اشاره کرد. در مقاومسازی ساختمان، استحکام بنا از لحاظ پی، سازه، استقامت و حتی زیبایی مورد ارزیابی قرار میگیرد. از طرفی جایگزین کردن و تخریب بناهای قدیمی با سازههای جدید از لحاظ اقتصادی و زمانبندی امری ممکن نیست، لذا مقاومسازی میتواند راهحلی درست و کارآمد برای تسهیل این مشکل باشد. از طرفی انتخاب روش صحیح برای حل این مهم مسئلهای حائز اهمیت است، زیرا به سبب انتخاب نادرست میتواند شرایط را دشوارتر نماید. مقاومسازی ساختمان و یا تعمیر و تقویت در مقایسه با ساخت سازه کاری سختتر و پیچیدهتر است. عدم دسترسی مناسب به نواحی تقویت سازه میتواند یکی از دلایل باشد .در مقاومسازی و تقویت به علت تغییر کاربری، با توجه به اینکه بارهای زنده، ضریب اهمیت ساختمان و همچنین سطح عملکرد ساختمان تغییر پیدا می کند نیاز به طراحی مجدد سازه و تعیین سطح عملکرد آن توسط شرکت مقاومسازی میباشد.
اتصال تیر به ستون در قابهای خمشی بتن مسلح به علت حرکتهای رفت و برگشتی و تنشهای وارده در هنگام وقوع زلزله از نقاط بحرانی تلقی میگردد که بر اثر این تنشها اکثرا گره اتصال دچار آسیب شده و حتی بعضا دچار گسیختگی میگردد. این گسیخته شدن گره اتصال میتواند باعث تخریب و فرو ریزش سازه گردد. شکی نیست اصلاح عملکرد گره اتصال باعث بهبود این عملکرد خواهد بود. با توجه به این موارد در سالهای اخیر اکثر آییننامههای لرزهای توجه خود را به گره اتصال تیر به ستون معطوف داشتهاند و علت این امر پیچیدگی و بغرنج بودن رفتار عملکرد اتصال تیر به ستون و عوامل خارجی تاثیرگذار بوده است. مبنای آییننامههای طراحی لرزهای بر این بوده که آخرین قسمتی که در ساختمان آسیب میبیند اتصال تیر به ستون باشد زیرا:
1. ترمیم اتصالی که آسیب دیده دشوار خواهد بود.
2. توانایی انتقال نیروهای ثقلی اعمال شده بر تیر به ستون برعهده گره اتصال خواهد بود تا سازه پا برجا بماند.
اولین آزمایشهای صورت گرفته بر روی اتصالات تیر به ستون به سالهای 1960 میلادی توسط هانسون (Hanson) منسوب میشود. آزمایشات انجام شده توسط هانسون توجه دیگر کشورها را به خود معطوف داشت و سبب شد ادامه کارهای انجام گرفته توسط وی جهت بهبود عملکرد لرزهای اتصال پیگیری شود، که نتایج کارهای تحقیقاتی انجام گرفته تا سال 1976 باعث انتشار 352 ACI/ASCEگردید که این گزارش با استفاده از دیگر تحقیقات در سالهای 1991 و 2000 تجدید چاپ میشد.
اولین آییننامه طراحی لرزهای ساختمانهای بتن مسلح در سال 1982 در نیوزیلند مورد بررسی قرار گرفت و در سال 1989 طراحی اتصال تیر به ستون در قاب بتنی شکلپذیر ارائه شد. تلاشهای اکثر محققان درکشورهای مختلف جهت طراحی و موارد تحقیقاتی زیادی به عنوان سرفصل پیشنهاد ATC‐11مشکلات اجرایی اتصالات بوده است.
با توجه به معادلات تنش و کرنش، مقاومت برشی اتصال به مقاومت فشاری آن بستگی دارد و با افزایش نیروی محوری، مقاومت برشی اتصال کم خواهد شد.
لزوم مقاوم سازي اتصالات
عدم تقويت جانبي در اتصالات و طراحي ستون لاغر، تير قوي از دلايل مهم مشاهده شكستهاي برشي اتصالات در طول زلزلههاي
اخير بوده است. از نتایج اجرای شکلپذیر نبودن قابهای مقاوم در برابر لنگر، شکست برشی اتصالات در سازههای بتن مسلح میباشد. ساختمانهای موجود زیادی قبل از توسعه آيين نامه لرزه اي به مرحله اجرا و بهرهبرداری رسیدهاند. نمونه هايي از زلزلههاي اخير از تايوان نشان داد كه شكست برشي در اثر شكل پذير نبودن در اتصالات، دليل فرو ريختن بسياري از سازهها باشد. سازههاي آسيب ديده بعد از زلزله نشان داده شده اند.
همانگونه که بیان شد عامل اصلی فرو ریختن ساختمانها در طول زلزله، شکست اتصالات میباشد. از همینرو توسعه روشهای اقتصادی ارتقاء ظرفیت اتصالات حائز اهمیت خواهد بود. به عبارت بهتر، مانع شکست برشی شکنندگی شده و بهجای آن بهسوی یک مکانیزم تیر خمشی مفصلی که رفتاری کاملا شکلپذیر دارد سوق داده شود.
روشهای تقویت اتصال تیر به ستون
بسته به میزان آسیبدیدگی، جهت تقویت اتصالات تیر به ستون بتن مسلح روشهای زیر قابل اجرا خواهد بود:
1. تزریق رزین ( مرمت موضعی): تزریق رزین در حالاتی مورد استفاده است که فقط ترکهای ریزی در اتصالات پدید آمده باشد و آسیبدیدگی جدی بتن و کمانش آرماتور طولی پیش نیامده باشد. با این وجود، بازگشت پیوستگی بین فولاد و بتن به کمک رزین اپوکسی مشکوک است زیرا نتایج متناقضی در مقالات بینالمللی مشاهده شده است.
2. طوقهای پیش تنیده: پس از اینکه ترکها به وسیله تزریق رزین اپوکسی پر شدند، یا پس از آنکه بتنهای متلاشی شده از سطح اتصال جدا شدند و جای خالی آنها بهوسیله ملات اپوکسی یا ملات ضد جمعشدگی پر شد، اتصال با استفاده از تنگهای خارجی (طوق) که با کوپلر پیشتنیدهاند تقویت میشوند. پس از پايان مرحله اتصال با شبكهاي از مفتولهاي به هم جوش شده پوشانده شده و بتنپاشي ميشود.
3. افزودن ورقهای فولادی: ورقهاي فولادي را ميتوان روي اتصالات مسطح اجرا نمود. این روش یکی از راهکارهایی است که اتصال x مشابه طوق ها را بدون تغییر ابعاد آن مقاوم میکند. قبل از انجام عملیات فوق لازم است که اتصال بهطور موضعی مرمت شود. پس از چسباندن ورقهای فولادی، به کمک پیچهای پیشتنیده میتوان آنها را روی سطح اتصال محکم کرد.
4. استفاده از عناصر فولادی: استفاده از عناصر فولادی به شکلهای نبشی، یا قفس فولادی با استفاده از نبشی و به صورت غیرفعال و یا فعال (تنیده) امکانپذیر میباشد.
5. اجرای ژاکت با استفاده از ورقهای فولادی موجدار: ازروشهای جدید در بهبود عملکرد لرزهای سازههای بتن آرمه میتوان به اجرای ژاکت بر روی اتصالات اشاره کرد. این ورقها کمبود آرماتور برشی و نیاز به آرماتورهای محصور کننده هسته بتنی یعنی همان ضعفهای عمدهای که اغلب در این سازهها مشاهده میشود را کاهش میدهند.
در این روش، اتصالات ضعیف بهوسیله ژاکتهای فولادی موجدار پوشانده میشوند و فاصله ایجاد شده بین سطح بتن و ژاکت فولادی با گروت ضد جمعشدگی پر میشود. این ژاکت را میتوان فقط روی ستون و تیر اتصال آن با تیر اجرا کرد اما اگر نیاز به افزایش مقاومت برشی تیر وجود داشت، استفاده از ژاکتی به طول برابر با عمق تیر که از وجه ستون شروع شده باشد توصیه میشود. برای ممانعت از ایجاد نیروهای ناشی از افزایش مقاومت خمشی تیر در اتصال، بایستی بین لبه ژاکت و وجه ستون اندکی فاصله ایجاد نمود. شکل موجدار این ژاکت هم سبب ایجاد سختی آن میشود و بهوسیله آن میتوان فشار محصور کنندگی مناسبی را بر اتصال وارد نمود.
6. استفاده از ژاكتهاي بتنآرمه: سریعترین روش برای تقویت اجرای ژاكتهاي بتنآرمه بر روی آنهاست، اما اینکار از دو جهت با مشکل مواجه است. اول اینکه باید برای همه اعضایی که وارد اتصال میشوند ژاكت اجرا کرد و دوم اینکه در این روش در گره اتصال به دلیل کمبود فضا و تراکم میلگرد، امکان ویبره و متراکم کردن عملا در دسترس نیست لذا بهتر است از بتن خود متراکم (
scc ) و یا ویسکو (
vc ) و امثال آن استفاده نمود. مضرس(زبر کردن) سطوح قدیمی و نیز سوراخ نمودن دال برای عبور تنگها و پوشاندن سطح آسیبدیده با رزین، از جمله مواردی است که قبل از اجرای ژاکتهای بتنآرمه باید صورت پذیرد. همچنین به علت عدم ایجاد مفصل پلاستیک در ستون در هنگام وقوع زلزله نسبت ظرفیت تیر به ستون باید کنترل گردد.
7. تقویت برشی اتصالات تیر به ستون با استفاده از ورقهای پلیمری مسلح فیبری شیشهای GFRP: از عمده علل فروپاشی سازه با سیستم باربری قاب خمشی گسیختگی برشی است. لذا راهکارهای مقرون بهصرفه جهت ارتقاء ظرفیت برشی اتصالات در سازهها مورد بحث خواهد بود. در مطالعات آزماشگاهی انجام شده توسط گوبارا در سال 2002 میلادی، اتصالات با استفاده از طرحهای مختلف پیچاندن الیاف شیشهای تقویت شدهاند. پس از بررسی عملکرد نمونههای تقویت شده، نشان میدهد که GFRP توانایی افزایش مقاومت و شکلپذیری بوده است. تکنیکهای ارائه شده توسط این محقق و با هدف ارتقاء ظرفیت برشی اتصالات پیشنهاد شده، در حذف و تاخیر مود گسیختگی برشی قابل تامل بوده اند و میتوانند باعث انتقال مود گسیختگی به مود خمیری شدن خمشی تیر شوند. همچنین نمونههای تقویتشده نسبت به نمونههای مبنا، از خود خواص اتلاف انرژي مناسبتري را به نمايش گذاشتهاند
.جهت تقویت اتصالات، لبههای این الیاف باید به خوبی مهار شوند زیرا براي ايجاد حالت
FRP در هنگام استفاده از الياف محصور شدگي در اتصال ضروري است
.
از طرفی در تقويت اتصالات بايد به احتمال شكم دادن (طبله كردن) ورقها و الياف پليمري مركب دقت كرد؛ زيرا شكم دادن
ورقها باعث تشديد تركها و عريض شدن آنها در زير الياف ميشود. حداكثر كرنش قابل قبول اين الياف 0.35 % است
.
از مزایای GFRPمیتوان به کاربردوسیع، مدت زمان اجرای کوتاه، سبک بودن و فساد ناپذیری مواد تقویت اشاره نمود.
برای مطالعه بیشتر روی مطالب زیر کلیک کنید.
معیارهای فنی مقاوم سازی
بررسی انواع ترک
دیوار برشی
مزایای تقویت سازه ها توسط دیوار برشی
هرآنچه از مقاوم سازی می خواهید
دلایل نیاز به مقاوم سازی
انواع روش های مقاوم سازی
وال پست
طبقه نرم چیست؟
بررسی روشهای مقاومسازی و بهسازی فونداسیونها
دلایل مقاوم سازی سازه های بتنی
روشهاي مختلف ترميم و مقاومسازي سازهها
روش مقاوم سازی تا چه حد قابل اطمینان است؟