روش اجرای نیلینگ یا میخکوبی
روش پيشنهادي به منظور اجراي نیلینگ جهت پايدارسازي ديواره گودها معمولا شامل 5 مرحله اصلي گودبرداري مقطعي، حفاري گمانهها، نصب ميلگرد تسليح، تزريق دوغاب سيمان، بتنپاشي و نصب صفحه و مهره ميباشد. پس از تكميل مراحل اجرايي فوق براي گام اول گودبرداري، اين مراحل براي گامهاي بعدي گودبرداري تا رسيدن به رقوم كف گود مورد نظر، تكرار ميگردد.
خاكبرداري
براساس آییننامه مقررات ملی ساختمان، گودبرداري اوليه تا عمقي صورت ميپذيرد که ديواره گودبرداري شده بتواند در مدت کوتاهي بين 24 تا 48 ساعت پايداري خود را حفظ کند. خاكبرداري ميبايست به صورت مرحله به مرحله انجام شده و نیز پس از انجام هر مرحله از خاكبرداري، عمليات اجراي میخکوبی در آن مرحله صورت گيرد و پس از اتمام عمليات، خاكبرداري مرحله بعد انجام ميپذيرد. عرض گودبرداري انجام شده حداقل بايد به اندازهاي باشد که بتوان ابزارهاي لازم را در محل مستقر کرد.
در هر مرحله خاكبرداري، عمق ديواره ايجاد شده بايستي پايداري لازم در حين اجراي میخ کوبی را داشته باشد، اصولا عمق گودبرداري جهت تامين کوتاهمدت پايداري 2 متر ميباشد. البته با توجه به شرايط ژئوتكنيكي خاك ساختگاه ارتفاع مجاز خاكبرداري در هر مرحله تعيين ميگردد. ارتفاع مجاز خاکبرداری بدون نیاز به مهاربندی را میتوان از طریق رابطه رانکین به صورت زیر محاسبه کرد:
که در آن:
C= چسبندگی خاک
Q= سربار گسترده کنار گود
Ka= ضریب فشار اکتیو
Hmax= حداکثر ارتفاع گود بدون نیاز به سازه نگهبان
γ= وزن مخصوص خاک
F.S= ضریب اطمینان (معمولا بین 1.5 تا2)
حفاري
از آنجا که پیشرفت کار پایدارسازی در پروژه های بزرگ در گرو اجرای حفاری میباشد، سرپرستی بخش حفاری از اهمیت ویژهای برخوردار است. انتخاب ماشین آلات می بایست براساس طول گمانهها، جنس خاک و شرایط آبهای زیرزمینی انتخاب گردد.
بدیهی است توان تولید هوای کمپرسور برای گمانههای بالای 15متر می بایست بیشتر از گمانه های کوتاه باشد. همچنین در خاکهای درشتدانه که احتمال ریزش های موضعی گمانه و فرار هوا وجود دارد این مسئله اهمیت دارد. قدرت و سرعت دوران دستگاه حفاری نیز می بایست متناسب با جنس خاک انتخاب شود تا بالاترین راندمان حاصل گردد. توان حرکت دستگاه حفاری در خاکهای اشباع یا خاکهای دستی میبایست بیشتر از خاکهای طبیعی و خشک در نظر گرفته شود. سایز چکش و سرمته نیز باید متناسب با قطر گمانه مندرج در نقشه های اجرایی انتخاب شود. به جرات می توان گفت تخصص و تعهد تیم حفاری مهمترین عامل در بهبود کیفیت حفاری است که علاوه بر تامین سرعت مطلوب حفاری، باعث تسهیل جا زدن میلگرد یا استرند می شود.
نصب ميلگرد تسليح و تزريق دوغاب سيمان
پس از حفاري گمانه تا عمق موردنظر، عمليات نصب ميلگرد تسليح صورت ميپذيرد. عناصر تسليح عموما شامل آرماتورهای فولادي ميباشند که اغلب تو پر هستند اما ميتوان از ميلگردهاي توخالي نيز مطابق آييننامه اجرايي وزارت راه آمريکا مربوط به ميخکوبي با ميلگردهاي توخالي نيز استفاده کرد. به هرحال میلگردهای طراحی شده پس از حفاري درون گمانه قرار ميگيرند. جهت آنکه راستاي ميلگردها دقيقا در امتداد محور استوانه چالهاي حفر شده باشد از ابزاري به نام مرکزکننده (اسپیسر یا سنترالیزر) استفاده ميشود. ميلگردها در داخل مرکزکنندهها فرو رفته و سپس در داخل چال، جاگذاري ميشوند. چنانچه شرايط خوردگي شديد باشد از پوشش اپوکسی مخصوصي جهت محافظت از ميخها استفاده ميشود. ميلگردهاي فولادی مسلح کننده مهمترين عنصر ديوارهاي ميخکوبي شده است. اين المانها در سوراخهايي که از پيش حفاري شده قرار گرفته و سپس يک شلنگ دوغابريزي به انتهاي چال رفته و فضاي خالي باقي مانده را از انتها تا ابتداي چال دوغابريزي ميکند. شيب چالهاي حفر، همانطور که پيش از اين نيز گفته شد به مقدار ملايمي در پايين سطح افق قرار دارد. لذا دوغاب با نيروي وزن وارد شده بر آن به خوبي در حفرهها جا ميگيرد. به چنين روشي، روش دوغابريزي ثقلي گفته ميشود که جزء روشهاي متداول در ميخکوبي به حساب ميرود. دوغاب نقش اصلي انتقال تنش از زمين به ميخها را ايفا ميکند.
مجموعه دستگاه تزريق از سه بخش ميكسر اوليه، ثانويه و پمپ تزريق تشكيل ميگردد. پس از اختلاط آب و سيمان به نسبت مشخص در ميكسرها، دوغاب سيمان از طريق شلنگهاي رفت و برگشت به درون گمانه حفر شده تزريق ميگردد. بسته به شرايط اين تزريق ميتواند در فشارهاي مختلفي صورت پذيرد.
شاتکریت دیواره، نصب صفحه و مهره
پس از اتمام عمليات تزريق، سطح ديواره جهت جلوگيري از فرسايش و همچنين حفظ يكپارچگي بيشتر در عملكرد ميخ ها، توسط يك لايه بتنپاشي شده shotcreteپوشانده ميشود. پوشش، نوعي اتصال سازهاي در سيستم ايجاد ميکند و در میخکوبیها دو نوع پوشش وجود دارد.
1. پوشش موقت
2. پوشش دائمی
پوشش موقت نقش سطحي را ايفا ميکند که اجزاي سازهاي ميخکوبي را به يکديگر متصل مينمايد. همچنین نوارهاي ژئوکامپوزيتي قبل از آنکه پوشش موقت اجرا شود در سطح گودبرداري کار گذاشته ميشود تا زه آب داخل خاک را هدايت کرده و از نفوذ آن به داخل پوشش ممانعت به عمل آورد. همچنين پس از بتنپاشي موقت، جهت اتصال كامل سر ميخها به ديواره و همينطور جلوگيري از بروز برش پانچ در ديواره و در صورت نياز تنشدهي به ميخ ها، يك صفحه فلزي به عنوان سر نيل بر روي ديواره قرار گرفته و توسط يك مهره به آرماتور درون گمانه متصل ميشود. پوشش دائمي بعد از آنکه ميخها نصب و پوشش موقت شکل گرفت، اجرا ميشود. ضخامت اين پوشش كم بوده و غالبا به 10 تا 15 سانتيمتر محدود ميشود.
خصوصیات روش نیلینگ یا میخکوبی
همانطور که پیشتر گفته شد مهمترین مزیت روش نیلینگ یا میخکوبی، تامین پایداری بدون ایجاد مزاحمت برای مراحل بعدی عملیات عمرانی است. همچنین امکان اجرای پایدارسازی همزمان با عملیات خاکی از دیگر مزایای نیلینگ می باشد. به علاوه به دلیل ایجاد سطح بتنی روی خاک ترانشه، از هوازدگی و ریزشهای موضعی جلوگیری می کند.
خوشبختانه نظر به استقبال بینظیر سرمایهگذاران بخش ساختمان از این روش پایدارسازی، دانش نیلینگ (میخ کوبی) در بین شرکتهای مشاور، پیمانکار، تامین کنندگان مصالح و ماشین آلات نهادینه شده و رکوردهای بینظیری به لحاظ عمق و ابعاد در عرصه بینالمللی به ثبت رسیده است.
شرکت فنی و مهندسی مارین سازه مفتخر است آمادگی خود را به منظور ارائه خدمات فنی و مهندسی ( طرح و اجرا ) در زمینههای مختلف مهندسی به شرح زیر در شهرهای تهران، کرج، هشتگرد، قزوین، سمنان، قم، قشم، کیش و سایر نقاط کشور اعلام نماید.
1. طراحی، تولید، نصب و راهاندازی انواع اسکلههای شناور بتنی در کاربریهای متنوع و چند منظوره
2. بهسازی لرزهای و مقاومساز انواع سازهها و ساختمانها ( طرح و اجرا )
3. طراحی و اجرای کلیه نقشههای معماری و سازه
4. طراحی و اجرای سازههای خاص