سقفهای عرشه فولادی
معرفی سقفهای کامپوزیت عرشه فولادی
-
هرچند مدت زیادی از رواج این نوع سقف در کشورمان نمیگذرد اما در واقع اجرای این سقف از سال ۱۹۳۹ و با تدوین یک استاندارد صنعتی برای طراحی، اجرا و بهرهبرداری از این سقف توسط انستیتو سقف فولادی (SDI) به طور رسمی وارد صنعت ساختمان شده است.
-
سقفهای کامپوزیت عرشه فولادی گامی است در راستای صنعتیسازی ساختمان، چرا که ضمن معرفی الزامات و روشهای اجرای آن در آییننامههای معتبر بینالمللی و تأیید آن توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن در کشورمان، دارای سرعت اجرای بالایی است. همانطور که اشاره شد، با استفاده از این روش انواع مختلف سقفها با کاربریها و حالات متفاوت را میتوان اجرا نمود که ما در اینجا به ویژگیها و شیوه اجرای نوع خاصی از این سقف که در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان (بند ۱۰-۱-۲-۵-۷) تحت عنوان «مقاطع مختلف با استفاده از ورقهای ذوزنقهای» به آن اشاره شده است میپردازیم.
-
یکی ازفاکتورهای صنعتیسازی، سرعت اجرای بالا و حذف متریال و روشهای سنتی وقتگیر و پر هزینه میباشد. یکی از بخشهای ساختمان که تاثیر فوق العادهای در سرعت ساخت دارد، سقف میباشد. اگر در اجرای سقف از روشهای نوین استفاده شود،پروژه در دوره زمانی کوتاهتر و بسیار مناسبی اجرا میشود.
-
سقف کامپوزیت عرشه فولادی یکی از روشهای نوین اجرای سازه میباشد که امروزه طرفداران بسیار زیادی در دنیا دارد. معرفی سقف عرشه فولادی با ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای شکل آجدار بدون استفاده از میلگرد و حذف قالببندی اجرا میشود. وزن این سقف نسبت به سقفهای مشابه حدود30 تا 60 درصد کمتر میباشد و سرعت اجرای این سقف حدود 12 برابر بیشتر از سقفهای معمولی مانند دال بتنی و تیرچه بلوک میباشد.
-
20% تا 30% صرفهجویی در مصرف فولاد اسکلت سازه
60% تا 70% صرفهجویی در مصرف میلگرد بتنریزی کلیه سقفها در یک زمان
15% تا 20% صرفهجویی در مصرف بتن سقف
وزن کمتر سقف باعث وزن کمتر سازه شده و اسکلت و فونداسیون ساختمان سبکتر میشود.
-
وزن بار مرده این پروفیل با 8 سانتیمتر حجم بتن 210 کیلوگرم بر متر مربع است که از وزن سقف کامپوزیت سنتی با همین خصوصیات فنی 60 کیلوگرم کمتر میباشد.
-
حذف میلگردهای کششی40 % سبکتر از سقفهای تیرچه بلوک و 22% سبکتر از سقفهای کامپوزیت سنتی
-
بار مرده این سقف با 5 سانتیمتر بتن رویه 190 کیلوگرم و با 7 سانتی متر بتن رویه 210 کیلوگرم بر مترمربع است، بنابراین از بار مرده سقف تیرچه و بلوک 150 کیلوگرم و از بار مرده سقف کمپوزیت 60 کیلوگرم سبکتر می باشد.
مزایا و معایب:
-
در ساختمانهای اسکت فلزی وزن فولاد تا 22 کیلوگرم بر مترمربع کاهش خواهد یافت.
-
عبور آسان و سالم تاسیسات از زیر سقف و همچنین تعمیر و تعویض بسیار راحت موارد آسیبدیده از ویژگیهای سقف عرشه فولادی میباشد.
-
وزن بار بتن این سقف با 7 سانتیمتر ضخامت حجم از بتن سبکدانه سازهای، معادل 120 کیلوگرم و بتن معمولی 160 کیلوگرم بر متر مربع میباشد.
-
وزن این سقف از سایر سقفهای معمول مثل دال بتنی، کامپوزیت، تیرچه بلوک حدود 30 تا 60 درصد کمتر میباشد (بسته به نوع بتن سبک یا معمولی)
-
وزن کمتر سقف باعث وزن کمتر سازه شده و اسکلت و فونداسیون ساختمان سبکتر خواهد شد.
-
لرزش در سقف عرشه فولادی به میزان قابل توجهی به نسبت سقفهای مشابه کمتر میباشد.
-
سرعت اجرا تا دوازده برابر بیشتر از سقفهای معمول مثل دال بتنی، کامپوزیت و تیرچه بلوک می باشد (در یک سطح مشابه)
-
زمان اجرای سقف عرشه فولادی در یک سطح مشابه یک روز و سایر سقفهای معمول و سنتی در مدت 12 روز میباشد.
-
نصب ورقها بدون جوشکاری و فقط با میخهای فولادی، هیلتی مطابق با استاندارد بینالمللی و اصول فنی و مهندسي ميباشد.
-
در این سیستم امکان اجرای سقف و بتنریزی در کلیه طبقات ساختمانهای چند طبقه در یک زمان قابل انجام می باشد.
ویژگیهای سقف عرشه فولادی
- بتنریزی در این سقف از سطح بسیار صاف و یکپارچه برخوردار است که پس از آن نیاز به کفسازی و پوکهریزی نمیباشد و با سرعت بالا، آماده عملیات نازککاری میباشد.
- در این سیستم، قالببندی که یکی از مشکلات اجرایی ساختمان میباشد، حذف گردیده و اجرای سقف را با سرعت بالا عملی میسازد و این امکان وجود دارد که بعد از تکمیل شبکههای تاسیساتی به صورت یکجا نسبت به بتنریزی تمام سقف و طبقات اقدام نمود.
- نصب ورقهها بدون جوشکاری و فقط بامیخهای فولادی صورت میگیرد.
- در این سیستم امکان اجرای سقف و بتنریزی در کلیه طبقات ساختمانهای چند طبقه در یک زمان قابل انجام میباشد.
مراحل اجرا
1)دپو و انتقال به طبقات:ورقهای کامپوزیت پس از انتقال به کارگاه و دپو در یک فضای کوچک، به کمک نیروی انسانی و بدون نیاز به ماشین آلات و تنها با کمک یک بالابر به ترازهای مختلف طبقات منتقل میشود.
2)جایگذاری عرشههای فولادی:این عرشهها شامل گیرههای نر و مادگی هستند که به راحتی توسط نیری انسانی نیمه ماهر در یکدیگر چفت میشوند و پس از این مرحله، رفت وآمد در طبقات بسیار ساده میگردد و سرعت کار به طرز قابل ملاحظهای افزایش مییابد.
3)نصب میلگرد و گلمیخ:در محلی که عرشههای فولادی بر روی تیرها قرار گرفتهاند، برای اتصال این دو، از گلمیخ استفاده میشود و این عمل باعث کاهش وزن تیرهای فولادی مصرفی میگردد.
4)بتنریزی:پس از اتصال میلگردها، بتنریزی صورت میگیرد، ضخامت کم دال و یکنواختی سطح صفحات موجب خروج سریع هوا و سادهتر شدن عمل میشود.
استانداردها
1.سقف استاندارد و شناخته شده در آییننامههای ساختمانی
2.رعایت کلیه ضوابط مندرج در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان
3.قابل طراحی در ETABS
4.لرزش حداقل سقف
5.یکپارچگی و صلبیت بیشتر دیافراگم سقف
6.استفاده از گلمیخ استاندارد مطابق مبحث دهم مقررات ملی ساختمان با سرعت نصب بالا، جایگزین ناودانی و اتصالات هیلتی
7.مقاومت در برابر آتشسوزی 2 تا 4 ساعت مورد تایید مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن
مزایا
1)سرعت اجرای بسیار بالا (حداکثر 500 تا 1000 متر در روز آماده بتنریزی)
2)افزایش فواصل تیر ریزی بین 3 تا 5 متر بدون شمع بندی
3)سرعت اجرا 12 برابر اجرای سقف دال بتنی و سقف کامپوزیت سنتی
بتنریزی در این سقف
-
حذف قالببندی
-
امکان کاهش وزن مرده سقف و سبک شدن سازه
-
میزان بتن مورد نیاز در این نوع سقفها بطور میانگین0/07 متر مکعب برای هر متر مربع میباشد و نسبت به سقفهای مشابه نیاز کمتری به بتن خواهد داشت. نگهداری و کیورینگ در این نوع سقفها به دلیل حفظ مقدار قابل توجهی از آب بتن به مراتب سادهتر و کم هزینهتر بوده و به دلیل عدم ریزش و نفوذ شیره بتن از کیفیت بالایی برخوردار می باشد.
-
بتنریزی در این سقف از سطح بسیار صاف و یکپارچه برخوردار بوده که پس از آن نیاز به رگلاژ بتن و کفسازی و پوكهريزي نميباشد و با سرعت بالا آماده اجراي پوشش نازككاري (سراميك، سنگ، پاركت و موكت) ميباشد.
روند اجرا
-
روند اجرای سقف بدین صورت است که پس از طراحی سقف و مشخص شدن فواصل تیرهای فرعی، نقشههای شاپ جهت جایگذاری صفحات بر روی دهانههای مختلف تهیه و دستور تولید به کارخانه داده میشود. پس از تولید، صفحات بستهبندی شده توسط ماشینهای حمل بار به محل پروژه ارسال و به وسیله جرثقیل و یا تاور مستقر در کارگاه بر روی اسکلت در ترازوهای مختلف سقف قرار داده میشود. سپس صفحات بر روی تیرها طبق نقشه، پخش شده و به وسیله پرچهای مخصوص در جای خود ثابت میگردند.
گلمیخ ها (برشگیر)
-
در مرحله بعد گلمیخ ها (برشگیر) از روی بال پلها و تیرهای فرعی نصب میگردد. نصب گلمیخها توسط دستگاه صورت میگیرد. با توجه به اینکه این برشگیرها نقش مهمی در ایمنی سقف حین بهرهبرداری و هنگام زلزله ایفا میکنند، در انتخاب گلمیخ میبایستی دقت کافی صورت گیرد و همچنین نصب گلمیخها باید توسط افراد متخصص انجام شود. پس از نصب گلمیخ، آرماتورهای حرارتی مورد نیاز سقف به صورت شبکه مش آرماتور بسته شده و فلاتینگ اطراف نصب و سقف آماده بتنریزی میگردد.
-
سپس بتنریزی با پمپ زمینی بر روی سقفهای آماده صورت گرفته و بتن توسط گروه بتنریزی بر روی سقف پخش میشود. باید توجه داشت ضخامت بتن از روی بالاترین سطح ورق نباید کمتراز 50 میلیمتر باشد.
صفحات فولادی
-
لازم به ذکر است با توجه به اینکه صفحات فولادی قالب سقف را تشکیل دادهاند، لذا شیره بتن بعد از بتنریزی کاملا حفظ شده و بتن سقف در شرایط ایدهآلتری به عمل میآید و دارای مقاومت بهتری میباشد.
چرا سقف عرشه فولادی؟
-
تأمین میلگرد کششی سقف
-
ایجاد یک سکوی فولادی با ایمنی بالا در زمان اجرای سقف
-
کاهش ضخامت سقف و در نتیجه افزایش ارتفاع مفید در طبقات
-
ایجاد سطحی یکنواخت در زیر سقف
-
انعطافپذیری با هر نوع طراحی از لحاظ معماری وکاربری
-
امکان اجرا بر روی هر نوع سازه فلزی و بتنی
-
بدون نیاز به شمعگذاری و زیرسازی
-
قابلیت اجرا در انواع شرایط محیطی و آب و هوایی
-
سرعت اجرای بالا
-
کاهش تیرهای فرعی به حداقل
-
کاهش وزن سقف و سازه
-
امکان اجرا و عملیات بتنریزی کلیه سقفهای ساختمان در یک زمان
-
اجرای بدون مانع داکتها و رایزرها منطبق با نقشههای معماری
-
کاهش قابل توجه هزینههای جاری کارگاه
-
عملکرد مناسب در برابر زلزله (بالابردن صلبیت ساختمان) و مقاومت در برابر نیروهای جانبی
-
حمل آسان و نیاز به حداقل فضا برای دپو و نگهداری
-
دقت بالا و قابل کنترل در اجرا
-
بازگشت سریع سرمایه
مقایسه عمومي سقف عرشه فولادی به نسبت ساير سقفهاي معمول
-
صرفهجویی در حجم و ضخامت بتنریزی، صرفهجویی در مصرف میلگرد و حذف میلگردهای کششی، حذف کلیه هزینههای قالببندی ، حذف تیرهای فرعی و صرفهجویی در مصرف آهن و كاهش هزینههای اجرایی، تأمین ایمنی کارگاه و سبکتر از سقف های رایج (تیرچه بلوک، کرومیت کامپوزیت و غیره) ، 12 برابر صرفهجویی در مدت زمان اجرا به نسبت سطح مشابه سایر سقفها، تقلیل وزن سازه، فونداسیون و جرم کلی ساختمان، رفع تاخیر در مراحل زمانبندی اجرای ساختمان، تقلیل ابعاد فونداسیون و اسکلت، اجرای سیستم تأسیسات، لولهکشی به روش میان سقفی که باعث عدم فشار و درگیری مصالح روی سیستم تأسیسات میگردد.
-
خصوصیات برتر و منحصر به فرد سیستم سقف عرشه فولادی
-
برشگیرهایی نظیر برشگیر نبشی و ناودانی حذف گردیده و از برشگیرهای مطابق با استانداردهای بین المللی استفاده میگردد. این برشگیرها تواماً با نصب سقف اجرا میشود و سقف آماده بتنریزی خواهد بود. (حذف جوشکاری در اجرای برشگیرها)
شرکت فنی و مهندسی مارین سازه مفتخر است آمادگی خود را به منظور ارائه خدمات فنی و مهندسی ( طرح و اجرا ) در زمینههای مختلف مهندسی به شرح زیر در شهرهای تهران، کرج، هشتگرد، قزوین، سمنان، قم، قشم، کیش و سایر نقاط کشور اعلام نماید.
1. طراحی، تولید، نصب و راهاندازی انواع اسکلههای شناور بتنی در کاربریهای متنوع و چند منظوره
2. بهسازی لرزهای و مقاومساز انواع سازهها و ساختمانها ( طرح و اجرا )
3. طراحی و اجرای کلیه نقشههای معماری و سازه
4. طراحی و اجرای سازههای خاص